En aquest article volem informar de la import脿ncia de protegir la pell i els ulls de les radiacions solars sobretot en nens.

El sol 茅s l鈥檈strella que permet que hi hagi vida al nostre planeta, ens envia ones electromagn猫tiques de diferent longitud d鈥檕na, les m茅s nocives i letals s贸n les de longitud d鈥檕na m茅s petita, com els rajos gamma i els rajos X, aquestes dues s贸n filtrades per les diferents capes de l鈥檃tmosfera. A la superf铆cie de la terra ens arriba una petita part de l鈥橴VB i tamb茅 l鈥橴VA, s贸n les radiacions que permeten la inducci贸 de la producci贸 de la vitamina D, per貌 amb exposicions prolongades poden provocar greus patologies oculars i cut脿nies. La llum tamb茅 茅s una ona electromagn猫tica que ens arriba i fa que hi hagi vegetaci贸 a la Terra, perqu猫 permet realitzar la fotos铆ntesi, tamb茅 estimula els cons i bastons de la retina fent possible el sentit de la visi贸. L鈥檌nfraroig s贸n ones electromagn猫tiques amb longitud d鈥檕na m茅s llarga i permeten mantenir la temperatura 貌ptima per que es desenvolupi la vida.

En dies ennuvolats tenim menys llum i menys infraroig, perqu猫 aquestes s贸n ones electromagn猫tiques m茅s llargues i els n煤vols les filtra, per aquest motiu la temperatura 茅s m茅s baixa, per貌 en canvi, la quantitat d鈥橴VB i d鈥橴VA que ens arriba 茅s molt semblant. La 煤nica protecci贸 natural dels ulls davant del sol 茅s el cristal路l铆, per貌 sempre hi ha radiacions que acaben arribant a la retina. Els nadons tenen el cristal路l铆 embrionari, a mesura que anem creixent tamb茅 augmenta el seu gruix, per tant els nens estan m茅s exposats a les radiacions UVB i UVA que els adults. Les ulleres de sol ofereixen la protecci贸 contra tumors de parpella com el carcinoma basocel路lular, el melanoma uveal que 茅s el tumor primari maligne intraocular m茅s freq眉ent de l’adult, el retinoblastoma, el m茅s com煤 en la inf脿ncia. Les ulleres de sol amb茅 pot retardar l鈥檃parici贸 de cataractes i de DMAE (Degeneraci贸 Macular Associada a l鈥橢dat). Hi ha diferents tipus de lents solars, totes protegeixen de radiacions UVB i UVA, per貌 el grau de foscor i de protecci贸 a l鈥檌nfraroig varia segons l鈥檃ctivitat, per exemple, per alta muntanya com que estem m茅s a prop del sol i tenim menys protecci贸 de l鈥檃tmosfera, cal que siguin de categoria 4, 茅s a dir m茅s fosques, amb la m脿xima protecci贸 a l鈥檌nfraroig i emmirallades si estem amb neu, en canvi per activitats aqu脿tiques han de ser polaritzades i de categoria 3 ja 茅s suficient. Cal tenir l鈥檋脿bit d鈥檜tilitzar ulleres de sol sempre que estiguem a l鈥檈xterior, protegint sobretot a nadons i nens, independentment de la temperatura i encara que sigui un dia ennuvolat. El聽 80 % de les possibles patologies retinianes que podem patir de grans, s贸n degut a les radiacions d鈥橴VA i UVB rebudes abans dels 18 anys.

D.O.O. Ivan Rayo Domenech
脪ptic-optometrista Col.12753
RAYO 脪PTICS