En aquest article volem informar de la importància de protegir la pell i els ulls de les radiacions solars sobretot en nens.
El sol és l’estrella que permet que hi hagi vida al nostre planeta, ens envia ones electromagnètiques de diferent longitud d’ona, les més nocives i letals són les de longitud d’ona més petita, com els rajos gamma i els rajos X, aquestes dues són filtrades per les diferents capes de l’atmosfera. A la superfície de la terra ens arriba una petita part de l’UVB i també l’UVA, són les radiacions que permeten la inducció de la producció de la vitamina D, però amb exposicions prolongades poden provocar greus patologies oculars i cutànies. La llum també és una ona electromagnètica que ens arriba i fa que hi hagi vegetació a la Terra, perquè permet realitzar la fotosíntesi, també estimula els cons i bastons de la retina fent possible el sentit de la visió. L’infraroig són ones electromagnètiques amb longitud d’ona més llarga i permeten mantenir la temperatura òptima per que es desenvolupi la vida.
En dies ennuvolats tenim menys llum i menys infraroig, perquè aquestes són ones electromagnètiques més llargues i els núvols les filtra, per aquest motiu la temperatura és més baixa, però en canvi, la quantitat d’UVB i d’UVA que ens arriba és molt semblant. La única protecció natural dels ulls davant del sol és el cristal·lí, però sempre hi ha radiacions que acaben arribant a la retina. Els nadons tenen el cristal·lí embrionari, a mesura que anem creixent també augmenta el seu gruix, per tant els nens estan més exposats a les radiacions UVB i UVA que els adults. Les ulleres de sol ofereixen la protecció contra tumors de parpella com el carcinoma basocel·lular, el melanoma uveal que és el tumor primari maligne intraocular més freqüent de l’adult, el retinoblastoma, el més comú en la infància. Les ulleres de sol ambé pot retardar l’aparició de cataractes i de DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat). Hi ha diferents tipus de lents solars, totes protegeixen de radiacions UVB i UVA, però el grau de foscor i de protecció a l’infraroig varia segons l’activitat, per exemple, per alta muntanya com que estem més a prop del sol i tenim menys protecció de l’atmosfera, cal que siguin de categoria 4, és a dir més fosques, amb la màxima protecció a l’infraroig i emmirallades si estem amb neu, en canvi per activitats aquàtiques han de ser polaritzades i de categoria 3 ja és suficient. Cal tenir l’hàbit d’utilitzar ulleres de sol sempre que estiguem a l’exterior, protegint sobretot a nadons i nens, independentment de la temperatura i encara que sigui un dia ennuvolat. El 80 % de les possibles patologies retinianes que podem patir de grans, són degut a les radiacions d’UVA i UVB rebudes abans dels 18 anys.
D.O.O. Ivan Rayo Domenech
Òptic-optometrista Col.12753
RAYO ÒPTICS